
Een sterke samenwerking van IT en OT is een actueel onderwerp geworden in de industrie, versneld door Industry 4.0 en de opkomst van het Internet of Things. Terwijl fabrikanten zich inspannen om hun operaties te digitaliseren en Smart Industry te omarmen, staat er een duidelijke uitdaging voor de deur.
Een recente studie van Gartner toont aan hoe slechts 16% van de CIO's in EMEA van plan is om in 2025 prioriteit te geven aan het opbouwen van een technologiepersoneel dat de hele organisatie omvat, buiten hun eigen IT-afdelingen. Alleen op IT-afdelingen vertrouwen voor het behalen van succes in Smart Industry veroorzaakt knelpunten en zal zonder de volledige integratie van verschillende teams de productie efficiëntie beperken.
Het tempo van de industriële evolutie neemt toe, aangedreven door ontwikkelingen in AI en automatisering. Onze industrie loopt het risico achter te blijven op het gebied van innovatie, beveiliging en efficiëntie als IT en OT niet effectief samenwerken.
Industry 4.0, samen met digitale transformatie, zetten pioniers in de industrie ertoe aan om de verbinding te maken tussen de fysieke fabriek en de digitale wereld die deze zal ondersteunen. Ze moeten het beste pad vinden om alle mogelijkheden van datagestuurde productie te benutten en de technologieën van Industry 4.0 volledig te omarmen om gelijke tred te houden in deze dynamische wereldmarkt. Om te slagen in dit nieuwe industriële tijdperk en het succes van Smart Industry te versnellen, moeten IT en OT fundamenteel op elkaar afgestemd zijn.
De integratie van IT en OT
Succes in de slimme industrie draait om de naadloze samenwerking tussen IT- en OT-teams. IT vormt de technologische ruggengraat van een organisatie, gericht op het beheren van data en applicaties. OT-teams houden zich bezig met het monitoren, beheren en beveiligen van industriële processen. Vroeger werkten deze afdelingen vaak langs elkaar heen, maar in de huidige snelle en concurrerende industrie is dat niet langer houdbaar. Fabrikanten moeten bruggen slaan en geïntegreerde teams vormen die IT en OT samenbrengen.
Toch wordt deze integratie vaak tegengehouden door verouderde en niet-schaalbare digitale infrastructuur. Veel fabrikanten missen de slagkracht om toekomstige groei en data-intensieve toepassingen zoals AI, digital twins en IoT te ondersteunen. Om dit aan te pakken, is investeren in digitale infrastructuur zoals cloud computing, edge processing en LAN-, WiFi- of 5G-connectiviteit essentieel. Hiermee kunnen bedrijven data en automatisering soepel laten stromen tussen IT- en OT-systemen. Dit zorgt niet alleen voor real-time operaties, maar biedt ook de flexibiliteit om in te spelen op veranderende industriële eisen.
Een andere grote drempel is de integratie van data door de hele keten heen: van productontwerp tot productie en toelevering. Vaak werken IT- en OT-systemen los van elkaar, wat leidt tot inefficiënties en inconsistente data. Fabrikanten kunnen dit gat dichten door verbonden Product Lifecycle Management (PLM)-systemen te implementeren, die CAD-, IoT- en ERP-platforms integreren. Dit maakt real-time feedback, snellere prototyping en geautomatiseerde productieaanpassingen mogelijk, wat leidt tot meer efficiëntie en snellere reacties op veranderingen in de markt.
Door samenwerking en teamgeest te bevorderen, ontstaat er meer begrip voor de uitdagingen en behoeften op de werkvloer. Samen kunnen de teams zaken als ketenoptimalisatie, predictive maintenance en realtime productie-inzichten nauwkeurig aanpakken. Technologie alleen is niet genoeg om succes in de slimme industrie te behalen. Fabrikanten moeten een cultuur van samenwerking creëren, innovatie stimuleren en datagedreven beslissingen omarmen. Zo kunnen processen worden gestroomlijnd en kunnen bedrijven flinke efficiëntieslagen maken.
Een uniforme data-architectuur
De integratie van het fysieke en het digitale stimuleert niet alleen samenwerking tussen IT- en OT-teams, maar legt ook de basis voor een uniforme data-architectuur die het volledige potentieel van een slimme industrie kan benutten. Het op elkaar afstemmen van dataverzameling, -opslag en -analyse tussen IT- en OT-systemen is essentieel om geavanceerde analyses en AI-gestuurde optimalisatie mogelijk te maken. Een open data-architectuur kan hierbij helpen door vendor lock-in te verminderen en de flexibiliteit te bieden om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Open innovatie-ecosystemen versterken bovendien de interoperabiliteit en bevorderen continue verbetering.
Met deze aanpak kunnen productiebedrijven downtime minimaliseren en de efficiëntie van hun productieproces verbeteren. Het benutten van realtime data-inzichten door de integratie van IT- en OT-teams helpt bij het stroomlijnen van supply-chains, het verbeteren van transparantie en het uitvoeren van root-cause analyses om maximale productiviteit te bereiken.
Naarmate organisaties steeds grotere en gedetailleerdere datastromen genereren, wordt het belang van deze afstemming om een uniform dataplatform te creëren alleen maar groter. Het gaat niet alleen om een "single source of truth" voor nauwkeurigheid, maar ook om het beveiligen van data en ervoor zorgen dat het een betrouwbare bron wordt voor de gehele organisatie.
In het verleden werden data van OT- en IT-systemen vaak los van elkaar beheerd, wat leidt tot duplicaties en inefficiënties. Om als koploper uit de bus te komen in de revolutie van Smart Industry, moeten fabrikanten deze silo’s afbreken en een uniforme data-architectuur opzetten die de verschillende teams samenbrengt.
Met een compleet overzicht van de bedrijfsvoering krijgen teams een holistisch beeld van hun activiteiten, kunnen ze sneller analyses uitvoeren en realtime beslissingen nemen.
Een cruciale cultuurverandering
Succesvolle transformaties in Smart Industry draaien net zo goed om mensen als om technologie. Het echte geheim ligt in het stimuleren van een cultuuromslag binnen de organisatie, naast de technische integratie van IT en OT. Hoewel het menselijke aspect vaak over het hoofd wordt gezien, kan zelfs de meest geavanceerde technologie falen zonder de samenwerking van de mensen die ermee werken.
Ondanks de geleidelijke integratie van IT- en OT-systemen spreken deze teams vaak nog een andere taal. Veel digitale transformatieprojecten stranden door weerstand van medewerkers. Om de samenwerking tussen deze teams te laten slagen, moeten fabrikanten open communicatie bevorderen en een gemeenschappelijk doel creëren. Effective change management programs zijn essentieel, met aandacht voor het hertrainen van IT- en OT-teams, het uitleggen van de waarde van nieuwe technologieën en het opbouwen van vertrouwen, met steun van de leiders binnen de organisatie. Workshops en incentives kunnen helpen de kloof te overbruggen tussen traditionele en nieuwe, digitaal gedreven werkwijzen.
Leiders willen cross-functionele teams opbouwen waarin kennisdeling wordt gewaardeerd. Het draait om een cultuur waarin IT- en OT-medewerkers worden aangemoedigd hun unieke vaardigheden in te zetten en samen te werken in het belang van de organisatie. Ondersteuning, training en effective change management zijn nodig om vertrouwen te kweken in deze moderne, gestroomlijnde manier van werken. Naast het verbeteren van operationele efficiëntie, geeft een samenwerkingsgerichte en flexibele cultuur fabrikanten een sterke positie om te bloeien in een concurrerende industriële wereld.
De boodschap is duidelijk: succes op de lange termijn vraagt meer dan alleen de juiste technologie. Het wordt gedreven door een mensgerichte cultuur. Met de juiste combinatie van mensen en technologie, ondersteund door een uniforme data-architectuur, kunnen fabrikanten het enorme potentieel van Industrie 4.0 volledig benutten.
Meer dan ooit moeten samenwerking en vertrouwen centraal staan om operaties te optimaliseren, concurrerend te blijven en innovatie te blijven stimuleren. Smart Industry heeft de kracht om bedrijven en de maatschappij te transformeren – dit is het perfecte moment om van ambitie werkelijkheid te maken.