
Na twee jaar waarin de financiering terugliep, steken investeerders weer zoveel geld in nieuwe cybersec-oplossingen dat analisten zelfs van een 'sterke comeback' spreken. Het bedrag aan kapitaal dat cybersecuritybedrijven en startups in Q1 hebben opgehaald, is gestegen naar 7,7 miljard dollar. Europese bedrijven wisten hun hand te leggen op circa een kwart van dit bedrag, blijkt uit gegevens van de website Stocklytics.com.
Nieuw record
Ondanks alle inspanningen van bedrijven en organisaties wereldwijd om cyberaanvallen te voorkomen, bereikte de wereldwijde cybercriminaliteit vorig jaar een omvang van maar liefst $9,2 miljard. Dit is het totale bedrag van de schade van alle getroffen bedrijven samen. Nog verontrustender noemen de analisten van Stocklytics dat dit bedrag verwacht wordt te stijgen met 70% tot $15,6 miljard te bereiken in 2030.
Het toenemende aantal en de verfijning van cyberaanvallen, samen met de stijgende kosten van de schade die ze veroorzaken, blijven de vraag naar hoogwaardige oplossingen aanwakkeren. Als gevolg hiervan blijft cybersecurity een kritische sector voor risicokapitaalinvesteringen, met een versnelling van het momentum in 2025.
Volgens gegevens van Crunchbase, een website die gegevens over startups verzameld, hebben cybersecuritybedrijven dus $7,7 miljard opgehaald in Q1, het hoogste kwartaalcijfer in drie jaar. Dit bedrag komt dicht in de buurt van Q4 2021, toen VC-investeerders $7,9 miljard in de securitymarkt pompten. Statistieken tonen ook aan dat de financiering van cybersecurity met 140% op jaarbasis is gestegen, vergeleken met $3,2 miljard die in Q1 2024 werd opgehaald. Bovendien is de $7,7 miljard die in de eerste drie maanden van het jaar werd opgehaald, de hoogste Q1-financiering die de cybersecuritymarkt ooit heeft gezien, gevolgd door $7,5 miljard in Q1 2022 en $6,1 miljard in Q1 2018.
De gegevens van Crunchbase laten ook een interessante trend zien: hoewel het bedrag dat in financieringsrondes wordt opgehaald hoog blijft, is het aantal deals gedaald. In Q1 2025 sloten cybersecuritybedrijven 49 financieringsrondes af, een daling ten opzichte van de 59 die in dezelfde periode een jaar eerder werden gemeld. Deze cijfers tonen aan dat cyberbedrijven grotere investeringen veiligstellen via minder rondes. Ook richten investeerders zich op het steunen van grotere, meer gevestigde projecten in plaats van fondsen te verspreiden over veel kleinere.
Met de $7,7 miljard die in de eerste drie maanden van het jaar is opgehaald, lijkt 2025 een van de sterkste jaren voor cybersecurity-financiering te worden, naast de recordcijfers van 2021. Daarnaast is het cumulatieve financieringsbedrag in de cybersecuritysector gestegen tot meer dan $141 miljard, dankzij de sterke financieringsactiviteit in Q1.
Meer dan 70% van die waarde, of ongeveer $100 miljard, ging naar bedrijven uit de Verenigde Staten, met Californië als leidende hub. Europese cybersecuritybedrijven haalden slechts een kwart van die waarde binnen, namelijk $22,8 miljard, terwijl Aziatische bedrijven volgen met $14,2 miljard in financieringsrondes.