Op verzoek van IT Verband Zuid-Holland is het lectoraat Cyber Security and Safety van De Haagse Hogeschool een onderzoek gestart naar de behoefte aan IT- en cybersecurityvaardigheden bij het midden- en kleinbedrijf in onder andere de industrie  in Zuid-Holland.

Dit onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de huidige en toekomstige vraag naar cybersecuritykennis en hoe het onderwijs daar beter op kan inspelen.

Toenemende digitale afhankelijkheid

Het mkb is steeds meer afhankelijk van digitale systemen, die op hun beurt blootstaan aan toenemende dreigingen zoals hacking, phishing en ransomware. Deze aanvallen veroorzaken aanzienlijke schade, terwijl veel mkb-bedrijven niet over voldoende kennis beschikken om zichzelf adequaat te beschermen. Bovendien is het moeilijk om geschikte cybersecurityprofessionals te vinden. Daarom is het cruciaal dat deze bedrijven hun eigen deskundigheid op het gebied van cybersecurity ontwikkelen en leren om externe expertise effectief in te zetten.

Het project heeft als doel inzicht te verschaffen in de benodigde deskundigheid van cybersecurityprofessionals binnen het mkb, evenals de taken en competenties die daarbij horen. Daarnaast wordt het huidige aanbod van cybersecuritycursussen en -opleidingen geïnventariseerd om te beoordelen in hoeverre deze aansluiten bij de behoeften van mkb-organisaties en waar mogelijke tekorten liggen.

Impact van het onderzoek

De uitkomsten van dit onderzoek zullen leiden tot de ontwikkeling van competentieprofielen voor mkb-organisaties en een overzicht van relevante opleidingen en cursussen. Daarnaast zullen er aanbevelingen worden gedaan voor nieuwe opleidingen en cursussen die beter aansluiten bij de praktijkbehoeften van het mkb. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om hun medewerkers beter op te leiden en helpt opleidingsinstellingen om hun aanbod beter af te stemmen op de markt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Emiel Kerpershoek en Marcel Spruit van het Lectoraat Cyber Security and Safety van De Haagse Hogeschool, in samenwerking met het Platform voor Informatiebeveiliging (PvIB). Ook studenten van de opleiding HBO-ICT zijn bij het project betrokken. Het onderzoek loopt tot november 2026.

Versterking van digitale weerbaarheid

Dit onderzoek moet bijdragen aan het versterken van de digitale weerbaarheid in Zuid-Holland en het verbeteren van de samenwerking tussen het IT-onderwijs en het mkb. IT Verband Zuid-Holland, met steun van het Nationaal Groeifonds, bundelt de krachten van WE-IT, IT Campus Rotterdam, de Dutch Innovation Factory en Security Delta (HSD) om onderwijs- en trainingsprogramma's te versterken en de samenwerking tussen mkb en opleiders te stimuleren. Het uiteindelijke doel is het tekort aan IT-talent in het midden- en kleinbedrijf terug te dringen.

Altijd op de hoogte blijven?