
Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven (59%) wil informatie ontvangen over IT-kwetsbaarheden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Bedrijven ontvangen informatie over IT-kwetsbaarheden zoals beveiligingslekken in bedrijfssoftware bij voorkeur van hun IT-dienstverlener of overheidsinstantie. Bedrijven hechten vooral waarde aan een duidelijke risicoschatting en praktische adviezen om digitale kwetsbaarheden te verhelpen. Ondanks deze grote behoefte, ontvangt lang niet ieder bedrijf op dit moment de benodigde informatie terwijl de cyberdreigingen juist blijven toenemen.
Bedrijfsgrootte voorspeller voor gebruik van kwetsbaarhedeninformatie
Eén op de drie bedrijven ontvangt momenteel helemaal geen informatie over kwetsbaarheden. Vooral zzp’ers ontvangen deze informatie niet (61%). In het mkb ligt dit percentage op 14% en bij de grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers ontvangt slechts 4% geen kwetsbaarhedeninformatie.
Bedrijven ontvangen verschillende soorten informatie
Informatie over kwetsbaarheden in IT-systemen of applicaties kan divers van inhoud en vorm zijn. Bedrijven die deze informatie ontvangen, ontvangen het vaakst advisories/beveiligingsadviezen (36%), en dreigingsbeelden (26%). Maar ook CTI-rapportages, CVE, CVSS en IoC's worden gebruikt om kennis te nemen van eventuele kwetsbaarheden in software en hardware die de eigen organisatie gebruikt. Eén op de drie bedrijven weet niet welk soort informatie het ontvangt.
Informatiebronnen voor kwetsbaarhedeninformatie
Van de bedrijven die wel kwetsbaarhedeninformatie ontvangen, komt dit respectievelijk binnen via een IT-dienstverlener (28%), via hun eigen netwerk of platform (21%) of vanuit een overheidsinstantie (9%). Binnen die laatste groep ontvangt 42% deze informatie van het NCSC en 34% van het DTC.
Voorkeur voor kwetsbaarhedeninformatie over eigen systemen
Grootste behoefte aan informatie met concrete actiepunten bij IT-kwetsbaarheden
- Een duidelijke beschrijving van de geadviseerde acties om de kwetsbaarheid te verhelpen (47%)
- Een duidelijke beschrijving van het risico van de kwetsbaarheid (39%)
- Een duidelijke beschrijving van factoren die bepalen of deze kwetsbaarheid relevant is voor mijn organisatie (37%)
- Een duidelijke beschrijving van de IT-systemen waar de kwetsbaarheid impact op heeft (32%)
- Een duiding van de situatie (29%)
- Informatie die wij makkelijk geautomatiseerd kunnen verwerken in onze werkwijze (20%)
- Een score die ons helpt bij het inschalen van de ernst en het risico van een kwetsbaarheid (19%)
Frequentie van berichtgeving: direct of periodiek
Voorkeurskanaal voor ontvangen van kwetsbaarhedeninformatie